Laura Herwig
illustratie

Werkwijze

Een illustratie laten maken

Ik werk graag in opdracht omdat ik het persoonlijke aspect van mijn werk zo belangrijk vind. Veel van de illustraties die je op deze website kan bekijken zijn in opdracht gemaakt. 

Een opdracht begint meestal met een vraag. Dat kan een schilderij zijn of een tekening of een serie werken. Misschien heb je een werk van mij gezien dat je aanspreekt en zoek je nu iets vergelijkbaars (ik maak niet twee keer hetzelfde) of misschien heb je een bepaalde gelegenheid of een plek waar je iets op wilt hangen in gedachten en mijn stijl spreekt je aan. Dan gaan we in gesprek. 

We bespreken wat jouw wensen zijn, bijvoorbeeld materiaalkeuze, onderwerp, afmetingen en wat de bestemming van het werk wordt, en wanneer het klaar moet zijn. Ook bespreken we waar het werk inhoudelijk over gaat. Wat wil je overbrengen? Voor wie is het? Wat is het gevoel erbij? 

Dan kom ik met een vrijblijvend plan voor een beeld en maak ik één of meerdere globale schetsen. Soms is het nodig om dan nog eens terug te komen op eerder besproken dingen. Als we het eens zijn over het plan stuur ik een offerte. 

Wanneer je tevreden bent en de offerte accepteert vraag ik afhankelijk van de omvang van de opdracht een aanbetaling. We spreken een definitieve datum af wanneer het werk opgeleverd wordt en hoe het bij jou komt. Als het werk klaar is stuur ik de factuur voor de rest van de betaling. 

Vaak hebben we tijdens het proces van het maken contact om te kijken of we nog op één lijn zitten.

Het verschilt per persoon en per opdracht hoeveel er al vastligt op het moment dat de opdracht overeengekomen wordt. 


Lessen

Wil jij zelf een tekening of schilderij maken onder begeleiding? Dat kan bij mij. 

Veel mensen die willen tekenen hebben een beeld in hun hoofd van hoe het moet worden. Soms is dat beeld zo gedetailleerd dat het wel heel moeilijk is om dat precies zo te maken. Daarom probeer ik in te zoomen op een klein onderdeel. 

We onderzoeken bijvoorbeeld de manier waarop je kan kijken als je iets wilt natekenen of hoe je de essentie van een bepaald dier of een boom kan vangen of een houding van een mens als je een bepaalde emotie wilt uitbeelden. Misschien wil je alleen maar met kleuren of vormen bezig zijn, het kan allemaal. Ik vind het super leuk om deze dingen met je te onderzoeken. 

Hierdoor kan de nadruk van tekenen of schilderen op experimenteren en plezier liggen worden in plaats van op dat het 'niet perfect' is (want dat hoort het ook niet te zijn). 

Een tekenles duurt een uur en kost 30,00 voor volwassenen (voor kinderen/jongeren onder de 21 jaar is dat 24,75)

Meestal is er meer dan een uur nodig om een complete illustratie te maken.