Laura Herwig
illustratie


Draken en heksen

Ik hou van draken. Ik gebruik ze om speelsheid en onbevangenheid maar ook bedreigingen en gevaren uit te beelden. Soms in mijn tekeningen en vaak in mijn gedachten. De draak lokt uit om mee te gaan op avontuur. Hij neemt je mee op onstuimige tochten, vliegend op zijn rug, naar vreemde landen en andere tijden. Hij heeft humor. De draak houdt van schatten die hij met zijn leven bewaakt. Hij heeft een groot hart. Als jij eenmaal tot zijn schatten behoort zal hij ook jou beschermen. 

De draak heeft ook een andere kant. In zijn onbevangenheid kan hij te woest worden en wordt hij eerst zonder dat hij dat wil gevaarlijk. Als je tegen hem strijdt wordt hij ziedend van woede en kan hij je vermorzelen met zijn kaken en klauwen of verschroeien met zijn vuuradem. Hij schrikt soms zelf van wat zijn vuur en ongetemde kracht heeft aangericht als het na zo’n strijd stil wordt om hem heen. Dan kruipt hij in zijn grot en rollen de dikke tranen over de schatten die hij nog over heeft. 

Wat hij eigenlijk het liefste wil is een maatje. Iemand die bij hem blijft of die altijd weer terugkomt. Iemand die hem waardeert, precies zoals hij is. Met zijn vuur en zijn grote hart en zijn onbehouwen speelsheid. 


Er zijn veel draken. Kleine en grote en vaak groeien en krimpen ze. Zo zie ik het. 

Ik word niet met alle draken ooit maatjes. 

Vandaag kwam ik wat draken tegen en in mijn beleving waren het gevaarlijke draken, draken waar ik tegenover stond. Ik vluchtte gauw, en kwam in een heksenkring terecht. Vriendelijke wijze, heksen waren er, maar ik dacht dat ik een kabouter was. Ik dacht dat de heksen niet gestoord wilden worden door een bange kabouter. Ik had het mis. Ze luisterden naar mijn verhaal van hoe ik geschrokken was en stelden voor om de soeplepel uit de heksensoep te halen en de drakerigste draak er een klap mee te geven, met de bolle kant. Dat hebben we gedaan (in onze verbeelding natuurlijk...) 

Ik was geen bange kabouter, ik was boos en ik was één van de heksen, alleen nog in de leer. 

En die draken? Het lijkt me leuk om die te leren kennen.

Liefs, Laura

8-4-2021


Lees hier mijn eerdere blogs: 

Koeiendans

Heerlijke herfst

Kerstgroet

Lieveheersbeestje op zoek naar geluk 

Simpel leven 

Na zonneschijn komt... regen!

Bloemen